fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Franklin Esajas

Medeoprichter en voorzitter van Omroepvereniging SME-TV en initiatiefnemer van het veelbesproken televisieprogramma: “Suriname(rs) Anders Bekeken”.

 

 

 

Franklin Esajas

Medeoprichter en voorzitter van Omroepvereniging SME-TV en initiatiefnemer van het veelbesproken televisieprogramma: “Suriname(rs) Anders Bekeken”.

Franklin Esajas werd geboren op 24 december 1960 te Paramaribo in Suriname.

In 1968 naar Nederland vertrokken waar hij na de middelbare school zeer uiteenlopende werkzaamheden heeft verricht waaronder: Matroos op de binnenvaart bij Transol; Is 18 jaar werkzaam geweest bij Smithkline Beecham waarvan hij 3 jaar secretaris was van de OR en is weggegaan als supervisor op de logistieke afdeling; Is sinds 1998 voorzitter van de SVB – sportvereniging Bijlmer (5e klasse KNVB); Radiomaker bij Radio MART en is de initiatiefnemer van een eigen radioprogramma bij Mart Radio “Gedonder op de Donderdag”;

Thans televisie programmamaker bij MorEsa Productions (secretaris);
Medeoprichter en voorzitter van Omroepvereniging SME-TV en initiatiefnemer van het veelbesproken televisieprogramma: “Suriname(rs) Anders Bekeken”
Programma’s over Suriname en Surinamers vanuit de eigen visie belicht.
Vader van vier dochters en een zoon.

“Ik raakte gemotiveerd om een aanvang te maken met het programma: “Suriname(rs) Anders Bekeken” omdat ik merkte hoe groot de behoefte was bij onze doelgroep, aan herkenbaarheid. De ex-kolonies komen niet of nauwelijks in beeld op de Nederlandse buis. En als dat dan is het zelden positief.

Ik ben als jongetje van acht jaar naar Nederland gekomen en heb tot mijn zeventiende jaar in Hollandse pleeggezinnen en tehuizen gewoond. Ik moest plotseling Hollands denken en voelen. Mijn Surinaamse identiteit werd daardoor op de achtergrond geschoven. Alleen mijn zwarte huidskleur droeg ik met mij mee, volgens mijn witte opvoeders. En door mijn witte leeftijdsgenoten werd die zwarte kleur vaak als “wapen” tegen mij gebruikt.

Toch had ik er toen geen last van. Ik heb heel veel opgestoken van het leven binnen de witte pleeggezinnen en internaten. Totdat ik mij weer openstelde als de Surinamer met een zwarte achtergrond. Het bewustwordingsproces dat nooit verdwenen was, trad weer actief in werking. Na achttien jaar ging ik voor het eerst terug naar Suriname. Een hele openbaring. Ik ben jaren daarna bij de Surinaamse lokale radio in Amsterdam actuele programma’s gaan maken waardoor ik een grotere groep kon bereiken waarmee ik van gedachten kon wisselen over het wonen en werken in Nederland zonder je identiteit kwijt te raken.

In1998 kreeg ik de mogelijkheid om mijn eigen home-video’s te laten zien op een lokale zender in Amsterdam en omstreken. Ik had helemaal geen media- of journalistieke ervaring maar aangezien de reacties van de kijkers boven verwachting waren, was ik niet meer te stoppen. De mensen hadden weinig moeite met het amateuristische camerawerk. Het ging hun om de inhoud van het programma. Er werd mij van alle kanten een hart onder de riem gestoken. Ik investeerde in mijn reizen naar Suriname om vooral door te gaan met deze programma’s.

Ook de Surinamers in Nederland ben ik gaan belichten die op een positieve manier bezig waren maar die nooit gezien of gehoord konden worden door de eigen groep.

Zo nu en dan werd ik tijdens de opnames spontaan geassisteerd door derden. Totdat ik ruim een jaar later contact heb gezocht met Margo Morrison. Deze kunstenares boeide mij door haar prachtige Surinaamse gedichten. De manier waarop ze dacht, voelde en sprak over Suriname trok mij heel erg aan. Ik wilde haar gedichten gebruiken als voice-over bij bepaalde onderwerpen in mijn programma’s. Sindsdien werkten wij als Stichting MorEsa Productions samen aan het programma: “Suriname(rs) Anders Bekeken”) voor Omroepvereniging SME-TV – Samenwerking Media Entertainment. Dit werk doen wij met geheel ons hart en met liefde voor Suriname en de Surinaamse bevolking. Ik bedank een ieder die in ons gelooft en zij die hun medewerking verlenen om dit product tot een succesvol einde te brengen.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *