fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Barack Obama, de 1ste zwarte president van Amerika?

Wordt het magere jongetje met de grappige achternaam, de 1ste zwarte President van de US?

Mireille met Obama

Een vriendin van mij definieerde het verschil tussen emigreren naar Nederland en emigreren naar Amerika als volgt: als je naar Nederland verhuist blijf je Surinamer, als je naar Amerika verhuist wordt je Amerikaan. Nu ben ik heel trots op mijn roots, maar toen ik Barack Obama voor het eerst hoorde speechen wilde ik werkelijk meteen Amerikaan worden.

Zijn Key Note speech tijdens de Democratische conventie van 2004 kwam recht uit het hart en veroverde zwart en wit Amerika, Democraten en Republikeinen, Moslims en Christenen, Amerikanen en niet Amerikanen.

Het magere jongetje met de grappige achternaam, zoals hij zichzelf noemde, is de zoon van een Keniaanse intellectueel en een Amerikaanse uit Kansas. Alsof dat niet divers genoeg is is hij ook nog opgegroeid in Hawai, Indonesie en Amerika.

Toen hij als sociaalwerker in Chicago ontdekte dat hij meer kennis van zaken nodig had om daadwerkelijk veranderingen te realiseren, ging hij naar de prestigieuze Harvard universiteit. Daar schreef hij al geschiedenis. Obama werd de eerste Afro-Amerikaanse president van de Harvard Law Review.

Na zijn nu al historische speech won Barack de race voor de Amerikaanse Senaat met vlag en wimpel. Opmerkelijk genoeg werd deze begaafde spreeker meteen getipt als geschikt kanidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Bescheiden als hij is en begenadigd met een intelligent gevoel voor humor en zelfspot, verklaarde Obama dat hij waarschijnlijk zoals alle andere nieuwkommers, het eerste jaar koffie zou moeten rondbrengen in de Senaat. Nog geen 3 jaar later leek het volk hem te verzoeken om zich kanidaad te stellen voor het Presidentschap. Een tijd lang heeft hij Amerika in spanning gehouden.

Sinds hij via zijn website http://www.barackobama.com/ heeft bekend gemaakt de eerste stappen naar het Witte Huis te zetten, lijkt zijn ster alleen maar rijzende. Hij staat nummer twee in de Pollieke pijlingen, niet ver na Hillary Clinton die onvergelijkbaar meer tijd en miljoenen heeft geinvesteerd in haar politieke carierre. Er is geen serieus programma dat Obama niet bespreekt en tig vragen opwerpt. Zou hij niet te jong zijn en te weinig ervaring hebben, maar vooral is Amerika wel “ready” voor een zwarte president?

De weg is naar het presidentschap is geplaveid met dusdanig politiek steekspel waardoor de meest oprechte mensen verdwalen. Het gebrek aan ervaring valt daarom geenzins te onderschatten.

Toch hoef je Barack Obama maar een keer in actie gezien te hebben, om alle twijfel te doen verdwijnen. Hij is niet alleen geniaal en oprecht, hij is ook nog charismatisch en echt. Een verbijsterend indrukwekkende combinatie. Ook zijn vermogen om twee tegenover elkaar staande partijen die mekaar nog net niet in de haren vliegen, bijelkaar te brengen is uitzonderlijk. Op zulke momenten vervagen kleur, achtergond en religie.

Daarom maak ik me geen zorgen over het zwart-zijn van deze unieke man. Zijn aura overklast duidelijk elke vorm van racisme. Het maakt dat ik er vast van overtuigd ben dat als Senator Barack Obama daadwerkelijk gaat voor het presidentschap, de Staten van Amerika vereningd en gereed zullen zijn voor hun eerste zwarte President.

Lees zijn biografie: Dreams from my father.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *