fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

A journey from indecision

A journey from indecision
A journey from indecision

Iris
A journey from indecision to a decision
Zoals ik je in oktober heb laten weten ben ik begonnen met het dragen van dreadlocks. There is no turning back. Reden waarom ik even heb gewacht met het schrijven van mijn verhaal was omdat ik alle indrukken goed in me wilde opslaan en genoeg wilde ervaren om een verhaal eromheen te kunnen bouwen.

 

4.jpg

Mijn besluit
Na rond te hebben gelopen met een afro die steeds groter en dikker werd ben ik gaan nadenken wat ik graag wilde met mijn haar. Het afknippen van mijn haar heeft me zeer zeker goed gedaan, ik heb er tot nu toe geen enkel moment spijt van gehad. Er is 1 dag geweest dat ik in tijdnood kwam om mijn haar te stylen alvorens ik ’s morgens de deur uitging en terugdacht aan het ‘zogenaamde’ gemak met stijl haar, echter is die gedachte me niet zodanig bijgebleven, dat ik verlangde naar het oude leventje met gestraight haar. Mijn haar kon na elf jaar doen en laten waar het zin in had en het voelt nog steeds als een bevrijding.

Dreadlocks hebben me door de jaren heen altijd gefascineerd, ik vind het inspirerend hoe mensen zowel blank als gekleurd deze haardracht presenteren. Een aantal reacties en opmerkingen die ik heb gehoord, toen ik de meningen over dreadlocks peilde in mijn omgeving en in de media, zijn: Dreads kan je toch nooit meer los maken? Je kan dan nooit je haar eens anders doen, dat is toch altijd dezelfde stijl? Als je weer wat anders wil moet je je haar ‘weer’ knippen, zo vind je toch geen baan? Je kan je haar dan niet wassen, dat zal er snel onverzorgd uitzien, oh een meisje met dreads en weet je zeker waar je aan begint?

Er zijn maar een aantal mensen geweest die uit enthousiasme positief hebben gereageerd. Kortom; als ik naar het gros van de reacties uit mijn omgeving had geluisterd en of me daardoor had laten leiden en of bijstaan in het maken van een keuze dan had ik tot op heden stijl haar en had ik me niet zo gevoeld zoals ik me nu voelde. Als ik kijk naar de foto’s die ik heb uit mijn periode met stijl haar lijk ik een geheel ander persoon met mijn kroeze haar. Zelf lijkt het nu net alsof ik nooit lang haar heb gehad. Het zijn de mensen om me heen die me eraan herinneren en de foto’s uit die tijd die bevestigen hoe ik er toentertijd uitzag.

Mijn haar groeide en groeide nadat ik het had geknipt en narmate de tijd verstreek had ik meer tijd nodig om het in model te krijgen zoals ik wenste als ik ’s morgens de deur uit ging. Dit zag ik niet als een nadeel, meer als een weergave van het feit dat mijn kroeshaar een eigen willetje had en ik dit, door het niet meer te relaxen, steeds meer ben gaan waarderen. Wetende dat dreadlocks een haarstijl is die gebaseerd is op kroeshaar ben ik me meer gaan verdiepen in het dragen van dreadlocks. Ik wilde weten of ik me in die levensstijl zou kunnen vinden en of dit zou passen bij mij als persoon. Ik heb hiervoor research gedaan via het internet, net zoals ik heb gedaan bij het besluit om mijn haar af te knippen en heb een aantal boeken gekocht die betrekking hebben op dreadlocks voor meer informatie.

De reactie van de kapster!
In juli heb ik mijn haar laten knippen door mijn nicht die tevens mijn kapster is. In oktober ben ik weer naar haar toegegaan om mijn haar te laten twisten. Toen ik haar vertelde over mijn besluit om dreadlocks te nemen vroeg ze mij of ik dit met extensions wilde, ik gaf aan dat ik locks wilde met mijn eigen haar, degene die uiteindelijk nooit meer los gaan en dat ik niet van plan was om nu extensions te dragen. Haar eerste reactie was; of ik wel zeker wist wat ik wilde en of mijn moeder er wel vanaf wist. Bij mijn eerste knipactie was dat namelijk niet het geval ( mams dacht dat ik mijn haar ging vlechten, ik had haar ook in die waan gelaten omdat ze me er toch van had weerhouden om het te knippen, dat heb ik ook gemerkt aan haar reactie toen ik thuis kwam) inmiddels is zij van de shock bekomen : – ). Tevens gaf mijn nicht aan dat ze nog nooit een rechter mijn dreadlocks heeft gezien (vanwege mijn studie).

Ik heb haar toen gezegd dat ik dan maar loodgieter wordt. Door die opmerking merkte ik dat er toch een bepaalde weerstand en terughoudendheid bestaat omtrent de haardracht dreadlocks, dit heeft me er overigens niet van weerhouden om mijn beslissing te nemen.

In de stoel bij de kapper: zo gezegd zou gedaan;
Aangekomen bij de kapperszaak werd me natuurlijk nog een aantal maal gevraagd of ik er wel zeker van was. Net zoals voorheen moest de kapster zich wat moed indrinken alvorens aan haar taak te beginnen. Zoals meestal het geval is bij de kapster wordt er altijd gekletst over van alles en nog wat en maken bekende en vreemde een praatje met elkaar.

Toen ik bij de kapster was, was er een jonge meid met haar moeder die beide hun haar kwamen doen. De dochter had erg mooi lang haar en kwam het straighten….de kapster gaf aan dat ik voorheen langer haar had dan haar dochter en dat ik het onlangs had afgeknipt, nu terugkwam voor dreadlocks en dat ik studeerde. De moeder van dat meisje antwoordde dat, het te gek voor woorden is dat jonge meiden tegenwoordig niet weten wat ze willen doen met hun haar en opperde hoe ik in de toekomst een baan dacht te kunnen vinden.
Hetgeen waar ik al helemaal niet op zat te wachten was een vreemde die me mijn of meer voor ‘gek’ uitmaakte en me kwam vertellen wat ik wel of niet met mijn haar moet doen.

Subtiel heb ik haar geantwoord dat de manier waarop ik mijn haar wil dragen geen afbreuk doet aan mijn intelligentie. Echter ben ik zelf geschrokken van mijn reactie. Later realiseerde ik me dat mijn reactie blijk geeft van het gegeven dat ik in korte tijd heb ervaren hoe mensen die enkel negatieve dingen over jou als persoon te melden hebben op basis van je uiterlijk en of de manier waarop jij voor de dag wil komen, niet de mensen zijn door wie jij je uit vrije wil zou moeten laten omringen, dit zijn mijn inziens ook de mensen die je niet (kunnen) laten zijn wie jij wilt zijn en er indirect voor kunnen zorgen dat je geen keuzes voor jezelf durft te maken.

In totaal heb ik drie uur bij de kapper gezeten om mijn haar te twisten. Ik had nog wat steile punten in mijn haar, echter vond de kapster het niet nodig om deze eruit te knippen. Vanwege de eerste knipbeurt viel mijn haar in een leuk model een soort van boblijn waardoor er verder niets meer aan veranderd hoefde te worden.

3.jpgVerzorging:
Sinds ik naar de kapper ben geweest ben ik niet meer teruggegaan. Ik verzorg mijn haar nu geheel zelf, met name omdat ik het behandelen van mijn haar zelf onder de knie wil krijgen en er achter wil komen hoe ik dit het beste kan verzorgen. Tips en adviezen van de kapster en of ervaringsdeskundigen zijn altijd welkom. Het retwisten van mijn haar is en blijft een gehele klus, maar ik ervaar het niet als ongemakkelijk. In het begin was het wel even wennen, maar nu kom ik een heel eind. Het wassen van mijn haar doe ik 1x in de 14 dagen. Tussentijds zorg ik dat mijn hoofdhuid schoon blijft door het te reinigen met Herbal Cleanse solution van Organic en door het regelmatig te oli–Ľn. Het haar zelf verzorg ik dmv een moisturizer en leave in conditioner. Op die manier droogt het niet uit. Ook doe ik mijn best om mijn hoofdhuid iedere dag te masseren om de bloedsomloop te stimuleren.

De stand van zaken:
Het is inmiddels ruim 2 maanden geleden dat ik mijn haar heb laten twisten om het uiteindelijk te laten locken. Het is opmerkelijk om te zien hoe mijn haar doet wat het wil doen, zonder chemicali–Ľn en of overdadige hittebronnen zoals krultangen en of stijltangen. Tussentijds heb ik me verdiept in een tweetal boeken die over dreadlocks gaan en waar ik diverse tips uit haal wat het onderhouden zoals; wassen en twisten, van mijn locks betreft. Mijn haar doet wat het wil doen en tegelijkertijd weet ik wat ik kan doen om dit proces enigszins te sturen. Ik ervaar het hebben van dreadlocks als een reis die niet alleen op het gebied van uiterlijk maar ook innerlijk veel teweeg brengt. Ik zie het niet alleen als trend maar als leefstijl. Mede hierdoor heb ik innerlijke rust gevonden en kan ik ‘negatieve’ opmerkingen van anderen makkelijker naast me neerliggen. Dit alles is natuurlijk geheel persoonlijk en is hoogstwaarschijnlijk voor een ieder anders. Ik kan alleen spreken vanuit mijn eigen ervaring. Door het dragen van dreadlocks kan ik vrij zijn in mijn doen en laten en boven alles de natuur haar gang laten gaan, ik ben hier op mijn manier getuige van en vereerd dat ik daar getuige van mag zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *