fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Girl Power en verkiezingen

Girl Power en verkiezingen
Girl Power en verkiezingen

De tweede week van maart was de week van Elvira, Laetitia en Raffaлla. Drie zwarte vrouwen die op baanbrekende wijze een plek voor zichzelf hebben verworven op het publieke podium. Daarmee zijn ze wat mij betreft boegbeelden van integratie en emancipatie.

7 maart waren de verkiezingen voor de gemeente- en stadsdeelraden in Nederland. Na een ruk naar rechts gemaakt te hebben in 2002, maakte het electoraat met deze verkiezingen een ruk naar links. In 2002 waren het de migranten die stevig aangepakt moesten worden. Toen eenmaal duidelijk werd dat niet alleen de migranten aangepakt werden, maar ууk de portemonnee van de autochtone middenklasse, kwam wit йn zwart eensgezind in actie om Balkenende en consorten een electoraal pak slaag te geven. Want dat was nu net niet de bedoeling geweest.

In Amsterdam kwam de PvdA als grote winnaar uit de bus. De stad werd in ййn klap knalrood. Hmmm, en ik maar denken dat ik in een zwarte stad woonde. Nee dus. In 4 stadsdelen haalde de PvdA zelfs de absolute meerderheid. Links kan daar in principe alleen besturen. Of dat een juiste democratische gang van zaken is, laat ik in het midden. Het volk heeft gesproken.

Laetitia Griffith, de zwarte vrouwelijke lijsttrekker van de VVD, verloor weliswaar ййn zetel; toch had de VVD sowieso al gescoord door een zwarte vrouw als eerste te plaatsen op haar verkiezingslijst. De PvdA als tegenhanger durfde de Marokkaanse Aboutaleb niet op de eerste plek te plaatsen; maar ach, de kiezer rectificeerde deze miskleun door hem met het hoogste aantal voorkeursstemmen alsnog de hoofdprijs te gunnen.

De PvdA in Zuidoost is een ander verhaal. Daar staat Elvira Sweet, zwart en vrouw, krachtdadig aan het roer van haar PvdA. Zeven zetels won ze erbij, waardoor ze het daar voor het zeggen heeft met haar partijgenoten. Eindelijk kon ze de schaduw van Koningin Hannah Belliot van zich afwerpen. Die verkiezingsavond op 7 maart in het stadsdeelkantoor aan het Anton de Komplein was haar kroningsfeestje!

Een ander soort verkiezing was de Idols-finale van zaterdag 11 maart, waar Raffaлla, het uitdagende zwarte meisje uit Emmen, het won van Floortje, de sympathieke blondine uit Almere. Als underdog ging ze de finale in. Als overwinnaar kwam ze uit de strijd met maar liefst 58% van de 1,7 miljoen stemmen die uitgebracht werden. A star was born!

Elvira, Laetitia en Raffaлla. Boegbeelden die met stille trom integratie en emancipatie belijden. Vrouwen die met hun talent de wereld naar hun hand weten te zetten. Deze vrouwen stijgen uit boven issues als ras, sekse en religie. Nu rechts aan de macht is in Nederland, zijn dit soort vrouwen de frisse wind in de samenleving. Zij geven aan hoe ras en geslacht in je voordeel kunnen werken, namelijk door er niet voortdurend over te struikelen, maar het als een goed zittende jas te dragen. En dat werkt. Want niet alleen zwarte mensen voelen zich aangetrokken door hun uitstraling. Witten, bruinen en gelen proeven en zien hetzelfde en hebben daarom massaal op hen gestemd.

Als dit het Beloofde (Neder)land is waarin mensen hun identiteit bepalen door kwaliteit, dan blijf ik er graag wonen!

Clyde Echteld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *