fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

New Yorkse Feestdagen

New Yorkse Feestdagen
New Yorkse Feestdagen

Dat december een feestmaand is kan onmogelijk aan je voorbij gaan als bewoner van New York. De ondernemers halen letterlijk alles uit de kast om klanten te trekken en niet zonder succes. Het sjoppen begint op “Black Friday”. Als de deuren van sommige warenhuizen de dag na Thanks Giving opengaan, staan er al rijen mensen gereed om te sprinten naar die ene aanbieding waarop ze misschien wel het hele jaar op gewacht hebben. Ook dit jaar vallen de meest verkochte items onder elektronica en voor een laptop van $400 lopen de mensen elkaar werkelijk omver.

 

crowd2.jpgOndanks alle tumult is het toch leuk om te zien hoe groots Kerst hier wordt gevierd. Vooral Manhattan maakt er een feest van. Het Kerstseizoen wordt traditioneel ingeluid met het aanmaken van de lichtjes op het Rockefeller Plaza in het hartje van de stad. Dat is een hele happening. Duizenden mensen komen van heinde en verre om dit van dichtbij mee te maken. Met een schaats show, live optredens van artiesten als Cheryl Crow en Earth, Wind and Fire, wordt het publiek warm gehouden en langzaam maar zeker naar het hoogte punt geleid, waarop de kerstlichtjes aangaan.
Het mooie van deze traditie is ontstaan uit een spontane opwelling van trotse bouwvakkers gedurende de grote depressie van 1931. Rockfeller Plaza was toen nog een bouwput en de werknemers plaatsen de eerste Kerstboom als symbolisch lichtpunt voor deze donkere dagen. Dit jaar werden de 40.000 kerstlichtjes van de negen ton wegende en 74 voet hoge Kerstboom, aangemaakt door kinderen die als gevolg van de Katrina transmigratie, in New York zijn beland.

poppen.jpgscarves.jpg
De markt op Union square

Als je denkt dat je dan alles hebt gezien heb je het mis. De Manhattanse etalages zijn een feest opzich, maar voor mij zijn het de kerstmarkten die de stad echt een feestelijk aanzien geven. De kraampjes van Union Square en Bryant park zien er stuk voor stuk uitnodigend uit. De kleurige creativiteit die ze uitstralen maken dat je overal wil stil staan. Of het nu om poppen, zeep, “bling bling” of kaarsen gaat.

littleinda.jpgbody.jpgsister.jpg

De markt op Union square

Dit jaar werkt zelfs het weer mee. Hoewel een witte Kerst er romantisch uit kan zien is het veel praktischer en leuker zonder sneeuw en niet zo koud dat je oren je van het hoofd vriezen. Zo heeft iedereen z’n eigen voorkeur natuurlijk. Ik wens alle kroeshaar.com bezoekers in ieder geval vrolijke Kerstdagen, merry Hanukkah, happy Kwanzaa en een gezegend 2006. Tot volgend jaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *