fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Dolores’ kroeshaar verhaal; over kapsels, krullen en kroes gaan

njnhboopdcnidoeiHi Mireille,

Komt ‘ie!

7 jaar geleden ben je via personeelzaken naar de productie-afdeling bij Teleac gegaan, had je toen al dreadlocks?

Ja, ik had toen al dreadlocks.Op een gegeven moment begonnen ze te breken en toen heeft een kapper met de tondeuse alle dreads eraf gehaald en de boel gemilimeterd…..dat was zo lekker, al die frisse lucht op mijn hoofd en mijn hoofd voelde ineens een heel stuk lichter. Mijn man vond het iets minder….. Dat heb ik twee jaar gehad en daarna liet ik toch maar weer mijn dreads groeien.

Hoe kwam het dat je locs braken?

Ze werden heel dun bij de hoofdhuid omdat er steeds haartjes afbraken. Dat kwam waarschijnlijk omdat mijn haar zwaar werd doordat het zo lang was. Omdat ik het regelmatig waste, ging het bij de hoofdhuid klitten en moest ik ze steeds uit elkaar trekken…is ook niet echt goed.

Nu werk je bij het Klokhuis, hoe is dat zo gekomen?

Ik ben heel brutaal geweest! Ik wist dat daar iemand wegging. Toen heb ik en bevriende regisseur gevraagd of hij een kort introductiefilmpje van mij wilde maken en dat heb ik samen met een brief naar “Het Klokhuis” gestuurd. Na ongeveer 40 screentests, tenminste zo leek het, ben ik samen met collega Margreet aangenomen.

Je hebt hele mooie dreadlocks. Zijn ze ooit een probleem geweest in je werk, een  solicitatie of zo?

Dank je en nee, nooit. Het is voor mij trouwens absoluut geen discussiepunt: niemand behalve ik bepaalt of mijn dreads er wel of niet af gaan. Als mijn haar al een probleem is….. Ik wil op bepaalde gebieden best concessies doen maar ik snap niet zo goed wat mijn haar met mijn capaciteiten te maken heeft.

Veel vrouwen denken nl dat kroeshaar, vooral dreadlocks, nog niet zo geaccepteerd zijn. Ze zijn bang om te lopen met ongerelaxed haar omdat het niet representatief zou zijn en menen dat het wel een probleem kan zijn bij het vinden van een baan of zelfs het uitvoeren van werk. Ben je het hiermee eens of is dit slechts een idee van die vrouwen? Hoe komen ze volgens jou aan dit idee?
Het zal ongetwijfeld voorkomen dat in bepaalde werkkringen dreadlocks niet geaccepteerd worden, maar in die kringen wordt waarschijnlijk niets geaccepteerd dat enigszins afwijkt van de norm, dus ook geen matjes, stekels of supertrendy kleding. En wat betreft de uitvoering van het werk: als het haar in de weg zit dan doe je er toch lekker een band in! Probleem opgelost.
Eerlijk gezegd denk ik dat mijn vader (heeft ook dreads) er 20 jaar geleden meer last van had dan dat wij dat nu hebben.
Ik krijg alleen maar positieve reacties op mijn haar waarschijnlijk omdat mijn haar goed wordt onderhouden. Men denkt vaak dat ze niet echt zijn ook omdat ze al vrij lang zijn. Maar dat zijn ze echt wel!

Hoezo heeft je vader er 20 jaar geleden meer last van gehad? Wat voor beroep heeft hij?

Ik heb ‘m er niet echt over gehoord, want hij had lak aan wat anderen van hem dachten. Maar ik weet wel dat er op straat veel naar hem gekeken werd en dat er opmerkingen over werden gemaakt. Want jongens met locks waren per definitie, tegendraads, lui, profiteurs van de maatschappij en vooral drugsklanten. Nu zijn locks, in Nederland tenminste, een modeverschijnsel geworden: zowel blank als zwart heeft ze nu.

Was je vader je voorbeeld om te gaan locken?

In eerste instantie niet. Toen hij begon was ik 12 jaar. Hij was toen echt een rastaman.
Ik vond het toen eigenlijk een hoop “gedoe”. Dreadlocks vergen een hoop onderhoud en hij is van de oude stempel: “rasta’s die naar de kapper gaan om hun locks te onderhouden, zijn neppers” dus zat hij elke dag braaf zijn haar te doen….waar hij ook was. Pas later ben ik het gaan waarderen.

Hoe ben je met de dreadlocks begonnen, met vlechtjes, krullen of twists? Heb je het zelf gedaan?

De allereerste keer dat ik met dreadlocks begon was na mijn “curly-tijd”. Ja, ook ik heb allerlei fratsen met m’n haar uitgehaald. Ik ben voor de tv gaan zitten en ben begonnen met draaien met wax. (die rotzooi krijg je dus nooit meer van je handen af hè!) Het zag er in het begin een beetje weri uit, want die uitgroei van die curly zat er nog in. Toen de dreads iets langer werden heb ik overblijfselen van die curly eraf geknipt

Van veel vrouwen hoor ik dat de beginfase heel lastig is omdat het haar niet wil zitten zoals jij wil, het wil nog niet gaan liggen enz. Na hoeveel tijd was je haar gelokt en vond jij de beginfase ook lastig? Zo, nee waarom niet, zo ja waarom en hoe ben je eroverheen gekomen?

Het allereerste begin is lastig ja. Het haar blijft niet vastzitten, dus iedere keer wanneer ik het had gewassen (en dat gebeurt nogal vaak omdat ik veel sport) kon ik weer opnieuw beginnen met draaien. De tweede keer dat ik met dreads begon, ben ik naar een kapper in Amsterdam gegaan, Housewives on Fire, die dreadmaintenance doet. Ik ga daar 1 keer in de 3 maanden heen. Zij pakken de uitgroei en de haartjes die afbreken weer bij de dread en doen er bij de wortel een draadje omheen. Het voordeel is dat mij dreads nooit meer afbreken en mijn haar blijft er altijd netjes uitzien.
Ik kan mijn haar wassen wanneer ik wil en het gaat ook niet meer los.

Hebben ze in het begin ook draad om je haar heengedaan? Gewoon om je haar, om een twist of om een vlecht? Ging je in het begin ook om de 3 maanden of moest je vaker gaan?

Ik ben zelf begon met vlechten en toen ze ongeveer 3 centimeter lang waren, ben ik voor het eerst naar de kapper gegaan. Ze doen de draadjes om het vlechtje 

Ik ga nu vaker dan in het begin omdat mijn haar nu, op de een of andere manier, sneller groeit dan in het begin toen het nog een stuk korter was.

Hoe verzorg je je locks, kost het veel tijd en heb je veel haarproducten nodig?

Ik was mijn haar ongeveer 3 keer per week met hele gewone shampoo. Ik doe er wel altijd een beetje haarvet (groene DAX)in zodat het er verzorgd, glanzend uit blijft zien. Het duurt wel na het wassen wel heeeeel lang voordat het droog is en daarbij zijn natte dreads zwaar

Heb je nooit gerelaxed? Zo nee, waarom niet, zo ja waarom ben je gestopt?

Ja joh, ik heb gerelaxed, ik heb curly gehad, ik heb vlechtjes gehad (Dat heb ik trouwens precies 4 weken volgehouden): de hele santekraam!
Ik ben daarmee gestopt omdat mijn haar er niet blij van werd en ik uiteindelijk ook niet. Het is als 16-jarige niet goed voor je image hoor: of ontploft haar of zo’n achterlijk regenkapje op je hoofd bij mist. Bovendien deden haarrollers het op schoolkamp ook niet erg goed. Tenslotte moest je voor iedere haarwasbeurt minimaal 3 uur uit trekken.
Curly was ook geen succes: vette kussens, vette randen in je shirts en schuifelen of in de regen lopen was al helemaal geen optie


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *