fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Het Algemeen Dagblad

Van journalist Marc van Het Algemeen Dagblad kreeg ik de volgende vragen. Geloof het of niet, hij was wel benieuwd of ik antwoord kon geven op dit soort vragen. Uiteraard ben jij als lezer degene die dat bepaalt.

Na de publikatie van Kroeshaar Wat je moet weten en meer was er veel interesse voor interviews. Het was namelijk niet het allereeste boek was over kroeshaar, kroeshaar kapsels waren nog taboe. Ook het Algemeen Dagblad wilde graag schrijven over kroeshaar. Van journalist Marc kreeg ik de volgende vragen. Geloof het of niet, hij was wel benieuwd of ik antwoord kon geven op dit soort vragen. Uiteraard ben jij als lezer degene die dat bepaalt.

Deel je de mening dat afro-kapsels vaker voorkomen?

Deze mening deel ik inderdaad.

Is hier een reden voor?

Heel lang hebben afro-atlantische vrouwen het haar glad gemaakt, meer nog om gewoon te kunnen voldoen aan de heersende westerse standaarden van representatief dan om te voldoen aan schoonheidsidealen. Representatief haar voor vrouwen is bij vele bedrijven bv nog steeds haar naar achter in een knot, of los haar dat netjes in een model is valt. Kroeshaar krijg je niet makkelijk in een knot en kroeshaar is niet het haartype dat ligt, maar staat. Om kroeshaar in model te krijgen kan je vele soorten vlechten maken, maar die werden van oudsher afgekeurd en afgedaan als achterlijk.

Door de haarproblemen die zijn onstaan na het jarenlang chemisch manipuleren van het kroesse haar is men gaan teruggrijpen naar oorspronkelijke Afrikaanse kapsels. Dit is begonnen in de jaren 80. De ontwikkeling is echt opgang gekomen nadat er in Amerika verscheidene rechtzaken waren aangespannen tegen werkgevers die van mening waren dat vlechten niet konden op de werkvloer. Mede door dit soort ontwikkelingen zijn tegenwoordig de normen en schoonheidsidealen van de maatschappij aan het veranderen.

Mannen die veel minder onderhevig zijn aan schoonheidsidealen hebben nooit het haar massaal chemisch hoeven te manipuleren, maar zijn wel altijd inventief geweest met hun haar. Haar is heel belangrijk in de zwarte cultuur, het is een manier van expressie, een manier om je te kunnen onderscheiden. Ga maar na. Dichters, schrijvers en intellectuelen hebben door eeuwen heen vaak locks gedragen. In de jaren 80 kapsels van achter opgeschoren met figuurtjes, logo’s etc, de “shaved”, het kaalgeschoren hoofd van Michael Jordan was top in de jaren 90.

Dat er tegenwoordig meer afro-kapsels gedragen worden komt dus door de interactie van bovengenoemde ontwikkelingen die elkaar opgegeven moment versterken in een dynamische maatschappij.

Is de populariteit van afrokapsels alleen onderhevig aan modegolven, of staat het voor meer?

De populariteit van Afro-kapsels is zeker onderhevig aan modegolfen maar staat ook absoluut voor meer. Kijk bv naar de Afro die symbool staat voor de tijd van de Civil Rights Movement van de jaren 60 en naar de dreadlocks die symbool stonden voor de Rasta Fari movement. Maar zelfs daarvoor, tijdens de slavernij. Marronvrouwen vlochten toen bijvoorbeeld padikorrels in het haar zodat ze rijst konden verbouwen en konden overleven, waar ze ook terecht kwamen.

Nu, deze tijd symboliseert zich vooral door de modetrends geinitieerd door hip-hop cultuur. Deze cultuur is een eigen ontwikkeling, een expressie van het leven varierend van de getto-buurten tot en met de buitenwijken van Amerika. De kapsels die bij deze cultuur horen gaan snel de wereld over door hedendaagse video cultuur.

Kroeshaar is dus niet alleen uniek in z’n soort maar ook nog bijzonder omdat het de geschiedenis van zwarten in de diaspora vertelt.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *