fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Kroeshaar op de Nederlandse TV bij @rtlnieuws

Mireille Liong op RTL Nieuws over kroeshaar
Mireille Liong op RTL Nieuws over kroeshaar

Een van de highlights van de afgelopen jaren was zeker ook het item over kroeshaar op @rtlnieuws, drie jaar nadat mijn boek, Kroeshaar Wat je moet weten en meer uit was. Ik was in Suriname voor de Sabi Wiri Dei 2006 toen Nina Jurna, internationaal correspondent van RTL Nieuws, mij benaderde om een item over kroeshaar wilde maken.

Door de volle zaal die de Sabi Wiri Dei trok raakte de journalist geinteresseerd, maar zelf bleek Nina ook het een en ander te weten over “slecht en goed haar”. Of het door eigen ervaring was of door haar dochtertje, was mij niet helemaal duidelijk. Nina heeft zelf namelijk redelijk glad haar met wat slag en een beetje krul, maar haar dochtertje had wel een heerlijke bos kroeshaar. Het werd in ieder geval een leuk item.

Mireille Liong interview RTL Kroeshaar op TV
Met Nina Jurna

We gingen de stad in om mensen te interviewen over hun haar. In salons, maar ook gewoon mensen op straat. Wat leuk is om te zien, als ik nu terugkijk, is dat Sharda Moira Johnn die momenteel furure maakt als internationaal model met haar kroeshaar, ook even in het filmpje te zien is met het haar in twists.  Toen kende ik haar nog niet.

Het item is op 12 maart 2006 uitgezonden. Sindsdien is er behoorlijk wat veranderd. Nu ben ik benieuwd wat jij van het item vindt als je terug kijkt. Is er volgens jou veel veranderd?

Relaxen, straighten, tangen, natte of droge curly . In Suriname doen vrouwen er van alles aan om hun kroeshaar zo glad en stijl mogelijk te maken. Want stijl haar is het schoonheidsideaal in Suriname, toch is niet iedereen het daarmee eens.

Wie door Paramaribo wandelt, komt de meest prachtige en vernuftige haardrachten tegen. Vlechtjes, krullen, dreadlocks, straight haar, zonder mooi haar heeft het leven geen zin vinden de Surinamers.

“Ik heb nu een ander kapsel en straks weer een ander kapsel dus ik ben constant bezig met mijn haar”

Bij de kapper geven de mensen gemiddeld twintig euro per week uit. Met maandsalarissen van 200 euro per maand is dat nogal wat. Onder de Creoolse vrouwen is het straighten en het relaxen populair. Het oorspronkelijke kroeshaar wordt dan met chemische middelen en tangen glad gemaakt. Sterk kroeshaar wordt algemeen gezien als lelijk en op de werkvloer als niet representatief.

“Twee sollicitaties geweest en ze lopen elke keer te klagen over je haar, zo van: waarom zit je haar altijd zo slecht. Bijvoorbeeld als je zo lang haar hebt met krullen dan lopen ze altijd te klagen waardoor je niet in aanmerking komt.

De in Amerika woonachtige haarspecialiste en schrijfster Mireille Liong-A-Kong maakt zich boos over die aversie tegen kroeshaar

“Mag ik even aan je haar zitten? “Ja dat zijn echte krulletjes, dit is kroeshaar”

Het feit dat in Suriname de chemische haarmiddelen als warme broodjes over de toonbank gaan omdat veel Surinamers stijl haar willen stampt volgens haar nog uit de tijd van de koloniën.

“Het heeft te maken met de beeldvorming vandaag de dag, alle reclames, alle vrouwen hebben echt van dat lange wapperende haar. Dat is ook prachtig haar maar dat is niet het enige mooie haar. Kroeshaar is ook heel mooi en dat moeten mensen gaan zien.”

“Nou heb ik zelf nogal gemengd haar, een beetje krullen, een beetje kroes, maar het haar van mijn dochtertje Leila dat is echt veel meer kroes. Maar zelfs bij kleine kinderen wordt het hier ingestampt dat het niet mooi is, want je hebt zelfs mensen die zullen zeggen dat Leila’s haar verkeerd of zelfs slecht is.”

Met haar website kroeshaar.com en haar boek Born Natural strijdt Mireille Liong voor erkenning van het kroeshaar. Dat haar strijd vruchten begint af te werpen blijkt uit de drukbezochte informatieavonden waar steeds meer vrouwen komen met kroeshaar.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *