fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Rachel Ritfeld, super model in London met Surinaamse roots

Rachel Ritfeld-Francis Als een van de weinigen heeft ze als topmodel internationale catwalks en modeshows mogen lopen. Een leven vol glamour waar velen alleen van kunnen dromen. Nu gelukkig getrouwd en terug in Suriname blikt ze terug op haar super carierre, vertelt ze over het moederschap en haar keus voor Suriname.  

Rachel Ritfeld natural Model

Rachel Ritfeld is op 16 januari 1984 in Paramaribo geboren. Als klein meisje wilde ze zangeres worden, maar nadat ze een aantal keer was ontdekt door verschillende modellenscouts in Brussel en Londen, viel ze toch voor de glitter en glamour van de modewereld. “Mijn moeder, Gisla Dwarkasing, heeft acht jaar lang op de ambassade van Suriname in Brussel gewerkt. Daar ben ik begonnen met modellenwerk en had in Brussel ook mijn eerste fotoshoot voor L’oreal”, vertelt Rachel. Toen ze op haar zeventiende naar Londen verhuisde om Antropologie te gaan studeren aan de Universiteit van Sussex, wilde ze het modellenbestaan niet opgeven en ging langs bij bijna alle topmodel agencies. “Deze agencies wilde niet met mij werken omdat ik niet mager genoeg was, maar ik was vastbesloten om mijn droom waar te maken, dus ging ik langs bij meer commerciële modellenbureaus. Deze bureaus wilde wel met mij werken en zo kwam het dat ik tijdens mijn studie tenminste drie dagen per week een shoot of fashionshow.”

Rachel Ritfeld natural Model
Rachel Ritfeld voor Damon Dash’s watch range ‘Tiret’

Take a break
Na haar studie ging Rachel fulltime voor het modellenwerk en won diverse awards, waaronder ‘bikini model of the year’ van Fashion TV en ‘Fashion woman of the year’ bij de International Woman of Excellence Awards. “Ik reisde de hele wereld over, het was echt geweldig! Ik had ook de juiste mensen om me heen die me goede adviezen gaven en mijn visie begrepen.” Toch was haar carrière als model niet altijd een pretje. “Ik was vaak eenzaam en moest heel hard werken. Tijdens het modeseizoen sliep ik soms dagen niet en zat om de drie of vier dagen in een vliegtuig. Als ik een grote campagne had, at ik de week ervoor helemaal niets.” Dat raadt Rachel niemand aan en ze zou het nu waarschijnlijk ook wel anders aangepakt hebben. “Ik was altijd bezig met the bigger picture, ik wilde altijd weer beter presteren. Als ik nu terugkijk had ik vaker een kleine break moeten nemen. Niet om plannen te maken voor de volgende stap, maar om echt te realiseren hoe gezegend ik eigenlijk ben.”

Rachel Ritfeld natural Model
Met dochtertje Rosalie

Toch heeft Rachel nergens echt spijt van. Ze kan trots terugkijken op alle opdrachten die ze ooit heeft gedaan en vindt het erg moeilijk om een favoriet te kiezen. “Ik heb echt genoten van al mijn fashion shows. De kracht van de catwalk en de reactie van het publiek is echt onbetaalbaar. De billboard campagne voor Akademics in Miama was geweldig, de fashion show voor ‘Catwalk the World’ van de Verenigde Naties in Ghana was echt leuk en de videoclip van 50 Cent’s “Ayo Technologie was super.” Toch is er één opdracht die voor haar echt heel speciaal was. “De fotoshoots voor mijn kalender waren allemaal heel bijzonder, omdat dit echt mijn eigen project was. Ik heb alle marketing plannen zelf geschreven, zelf deals met bedrijven gemaakt, ik ben te gast geweest bij radioshows en heb signeersessies gedaan om de kalender bekendheid te geven.” De opbrengst van de kalender ging naar haar eigen fonds The Rachel Ritfeld Trust, die kansarme kinderen in Suriname gratis onderwijs biedt.

Su is irreplaceable
Nu Rachel, na twaalf jaar, geen topmodel meer is, heeft ze zich helemaal gericht op het moederschap. Zeventien maanden geleden beviel ze van haar dochtertje Rosalia. De zwangerschap en de bevalling waren totaal geen makkelijke periode. “Tijdens mijn zwangerschap had ik een heel moeilijke tijd. Ik had een tumor in mijn buik en ook een huidziekte. Na mijn bevalling ben ik nog geopereerd om de tumor weg te halen. Dat is gelukkig goed verlopen.” Na haar zwangerschap en alles wat eromheen gebeurt was, was Rachel zo uitgeput en wilde ze gewoon weg. Samen met haar man, ex prof-voetballer Damien Francis, is ze van Londen naar Suriname verhuisd. “Mijn man is al met pensioen, dus we waren niet gebonden aan Londen. We hebben een tijdje gediscussieerd over waar we naartoe zouden verhuizen, maar Suriname heeft voor mij altijd als mijn thuis gevoeld. Ik heb familie wonen in Suriname en wil dat mijn dochter rond familie opgroeit. Het is niet dat ik niet van andere landen hou. In India en Australië voel ik me bijvoorbeeld erg op mijn gemak en ik hoop daar in de toekomst ook meer tijd door te brengen. Maar, Su is irreplaceable!”

Hoop voor de toekomst
Rachel is trots op haar roots en heeft ook altijd van haar kroeshaar gehouden. “Ik draag mijn haar het liefst gewoon los, mijn krullen blowing in the wind”, vertelt Rachel. Toch heeft ook zij zich een keer gewaagd aan relaxers. “Verschillende modellenbureaus hielden niet van kroeshaar en probeerden me te overtuigen dat het heel goed voor mijn carrière zou zijn als ik mijn haar zou relaxen. Daarom heb ik het een keer, toen ik zestien was, gerelaxed. Het was verschrikkelijk pijnlijk en na vier keer wassen waren de krullen alweer helemaal terug. Ik was er klaar mee en heb het daarna ook nooit meer gedaan.” Rachel vindt het triest dat mensen zich schamen voor iets dat een deel van hen uitmaakt. “Niet iedereen is altijd zelfverzekerd. Ik heb zelf ook mijn onzekerheden. Het is moeilijk om trots te zijn op iets dat altijd gezien wordt als negatief. Daarom ben ik blij dat er zoveel bewegingen zijn zoals kroeshaar.com en going-natural.com, die vrouwen de goede informatie geven en hen helpen om van zichzelf te houden. Deze sites geven hoop voor de toekomst.”

Rachel Ritfeld met manlief en dochter

De toekomst van het gezin Francis-Ritfeld is voornamelijk gericht op de opvoeding van hun dochtertje. “Ik wil Rosalia ondersteunen in alles wat ze wil presteren in haar leven.” Ook als Rosalia later model wil worden zal haar moeder altijd voor haar klaarstaan. “Ik ken het modewereldje heel goed en weet ook wat de voor- en nadelen zijn. Ik doe mijn best om mijn dochter goede disciplines en moralen aan te leren en hoop dat ze dat ook meeneemt als ze volwassen is.” Verder wil Rachel zich nu voornamelijk richten op het hier en nu en genieten. “Ik hou ervan om boeken te lezen die mij vertellen hoe ik het beste uit mezelf als persoon kan halen. Met mijn uiterlijk ben ik niet meer zo erg bezig, want ik heb tijdens mijn modellen carrière jaren honger geleden. Het is nu tijd om weer te gaan genieten van mijn favoriete snack Baka Bana en te genieten van mijn gezin.”

Van topmodel naar fulltime moeder. Rachel Ritfeld geniet ontzettend van haar anderhalf jaar oude dochtertje Rosalia, al was haar zwangerschapsperiode niet de makkelijkste. “Ik ben gelukkig dat ik hier nog mag zijn”. Een tumor in haar buik en een huidziekte maakte van haar zwangerschap een onzekere periode. Daardoor is haar focus niet meer zozeer gericht op haar uiterlijk, wat zo belangrijk was toen ze nog model was, maar op het hier en nu. “Ik heb tijdens mijn carrière als model zo lang honger geleden, dus nu ga ik genieten van Baka Bana”, zegt Rachel lachend.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *