fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Kroeshaar Kapsels uit de Oude Doos

Voor een documentaire over kroeshaar waarvoor ik ben geinterviewd werd ik ook gevraagd of ik foto’s wilde opsturen van kapsels voordat ik terug ben gegaan naar natuurlijk haar. Zo ben ik aan het zoeken geslagen en het resultaat is op z’n minst gezegd super grappig! Als iemand die niet alleen heeft gerelaxt maar ook “Curly” heeft gehad, weaves en vlechten heeft gedragen was de terugblik op mijn kapsels als een reis door “Hair history”.

natural-kid3
Met mijn ouders, wageningen Suriname

Ok, toegegeven, deze foto is schattig. Het is mijn favoriete foto van mijn ouders en ik die een fotograaf hadden ingehuurd om hun 12 ½ jaar huwelijk vast te leggen. Dat wist ik toen helemaal niet. Achteraf liep ik volgens mij gewoon in de weg en de fotograaf kon het niet nalaten dat ook vast te leggen. Maar hoe dan ook, de foto geeft weer hoe ik mijn haar dagelijks naar school droeg.

Elke dag voor het naar school gaan kamde mijn moeder het haar van van mij en mij zuster in twee vlechten. Uiteraard waren er ook strikjes die je hier niet kunt zien want ik was al uit school en als je van school kwam waren de strikjes toch los als ze al te vinden waren. Als we naar een feestje gingen werd ons haar in een bolletje gedaan. So far so good.

afro-time
Met een van mijn oudste vriendinnen – Wageningen, Suriname

Op een dag hoorde ik mijn moeder tegen haar vriendinnen zeggen dat ik meer een jongetje was en dat ze mijn haar misschien moest knippen want ik was niet zo met haren kammen enzo. Ik vond het altijd wel een lekker gevoel zo tussen mama’s benen (zie artikel Tussen mama’s benen …)  het haar doen maar op een of andere manier sprak een afro me ook heel erg aan.

De volgende dag na school ben ik dus in mijn eentje naar de kapper gestapt en heb haar overtuigd dat ze mijn moest knippen. Ze twijfelde een beetje maar ik was zo overtuigd dat ze dacht ok, laten we het dan maar doen.

Mijn moeder heeft uiteraard bijna een flauwtje gekregen toen ze me zag. Ze kon niet geloven dat iemand het haar van een 5-jarige zou knippen zonder bijzijn van de ouders. Nadat ze over de schok heen was trok ze met een zucht haar schouders op en zei dat ze bang was dat het haar nooit meer zou groeien. Dat was het.

Vanaf dien vlocht mijn moeder ‘s avonds mijn haar voor het naar bed gaan zodat ik elke ochtend met een strak uitgekamde fro naar school kon gaan.

relaxed-hair-2relaxed-hair-2Gerelaxt haar

Op mijn 14de heb ik mijn haar voor het eerst gerelaxt. Ik moet zeggen ik vond het een geweldige ervaring. Inmiddels was ik moe van de afro en vooral als tiener wilde ik wat anders. Ik wilde een meer “volwassen” want ik begon jongetjes leuk te vinden.

Mijn enthousiasme duurde helaas niet lang. Dit grapje om de drie maanden vind ik geen pretje. Elke dag rollers zetten was ook absoluut helmaal niks voor mij. Dat ik ‘s ochtens naar school moest fietsen en het feit dat ik een fervent sportser was hielpen niet echt. Mijn haar zat nooit maar dan ook nooit goed. Daar kon ik doordeweeks meeleven maar niet als ik naar een feestje moest. Dan zat ik na haren wasen en cremen, uren onder de droogkap maar het resultaat was altijd hetzelfde. Na een poku viel mijn zorgvuldig gemaakt kapsel weer levensloos plat.  

permed-hair-daysVoor mijn afstuderen had ik een mooi kapsel – met mijn beste vriendin in Amsterdam

Hier ziet mijn haar er redelijk gezond uit maar toen ik naar Nederland ging begon mijn haar waanzinnig af te breken. Toen ben ik ook begonnen met invlechten, vlecthen met extensies. Om haaruitval en de schaamte te camoufleren. Hier ziet mijn haar er wel gezonder uit dan ooit en waarschijnlijk omdat het gerelaxt was na maanden lang invlechten.

curlyCurly of the wel Jerri Curl. Volgens mij verdien ik voor het plaatsen van deze foto extra punten vind je niet?

Ergens in de jaren 90’s ging ik voor de nieuwste look: Jherri Curl! Dit was voor mij de uitvinding van de eeuw! Ik hoefde geen rollers te zetten ‘s avonds. Als ik opstond hoefde ik alleen wat (veeeel) spul in mijn haar te doen en de krullejtes zagen er “acceptabel” genoeg uit om de straat op te gaan.

Een heel groot voordeel was dat mijn haar ontzettende groeide. Dat is toch wat we allemaal willen lekker lang haar! Toch begon er iets te knagen want net als in de film Coming to America voelde het precies als de bekende Soul Glo commercial. Ik moest echt opletten dat ik geen Jherri Curl vlechten achterliet als ik ergens op bezoek ging en dat was eigenlijk een beetje beschamend.

Na een jaar of zo van Jherri Culs begon mijn haar ook opeens in bosjes uit tevallen. Nog erger dan met relaxers van alle kanten. Dat was het sein op maar terug te gaan naar relaxers, daar was ik tenminste goed bekend mee.

pa-jeff-ik
me-lisboathe-weave

Terug naar Vlecthen en ook Weaves heb ik geprobeerd

Vlechten lieten mijn haar altijd goed groeien. Ik heb je dan ook heel lang gedragen. Af en aan tijdens het relaxen, curly of wat dan ook, altijd als mijn haar afgebroken was. Met invlechten was de manier om mijn haar te laten herstellen.


relaxed-hairEen paar maanden na het relaxen is de lengte nog ok maar het haar is al wat dunner en
wat je niet ziet is dat in het midden helemaal is afgebroken. 

Mijn laaste relax poging. Na een jaar vlechten had ik een volle bos. Echter was ik min of meer gewdongen om mijn haar te relaxen omdat ik niemand kon vinden die mijn haar kon vlechten terwijl ik naar het werk moest. Nadat ik me had ziek gemeld ben ik maar naar de kapper gegaan en ja hoor, gerelaxt.

Toen drong het tot me door hoe ver ik van mijn roots af was gegroeid. Hoe was het toch mogelijk dat ik mijn haar niet kon doen juist omdat het natuurlijk was. Ik kon redelijk goed met mijn haar omgaan als het glad gemaakt was. Ik was misschien geen ster in tangen maar kon redelijk goed rollers zetten en wist tenminste wat ik ermee moest.

Ik kon mijn haar ook redelijk verzorgen als het kroes was maar ik kon geen kapsels maken om mijn leven te redden. Vlechten maken ging redelijk maar scheidingen maken ho maar! Ik heb wel geprobeerd hoor. Kijk maar. 

 arturozelf gemaakte motjo kumba’s

 Ik weet niet of je me punten hiervoor zou geven maar ik was super blij met het feit dat ik nog haar had, dat het gezond was en super trots dat ik mijn eigen kapsels, al dan niet scheef, kon maken. 

Durf jij te vertellen wat jou meest opzienbare kapsel was? Sterker nog, durf jij een fototje te mailen? Graag zie ik die dan tegemoet: info apestaartje kroeshaar punt com.

De Kroeshaar Webshop 
Haarproducten voor Krullen en Kroeshaar

going natural hair care package

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *