fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Mijn mening over surinaams haar

Iemands kapsel is vaak het eerste wat je ziet, en iedereen heeft ook wel een mening over het haar van iemand anders. Mooi, niet mooi, verzorgd, onverzorgd, noem het maar op. En ondanks dat we het vaak ontkennen, is de mening van “de man op de straat” toch wel belangrijk voor ons. Wij hebben een man bereid gevonden om zijn mening te geven over haar, en in het bijzonder over het haar in Suriname.  

 

Wat ik vind van kroes haar…
Suriname is een heel uniek land. In Suriname heb je verschillende soorten mensen met verschillende haartypen. Mensen met glad haar, met kroes haar, met krullend haar en anderen met iets daartussen.
Het is de normaalste zaak om kroes haar te hebben in deze gemengde samenleving. Kroes haar vind ik mooi, wanneer het er goed en verzorgd uitziet. Bij anderen weer, vind ik het niet netjes eruitzien, maar dat zal liggen aan hoe die persoon ermee omgaat.
Kroes haar hebben lijkt mij een uitdaging. Het is een haartype dat veel van je vraagt, als je er goed en aantrekkelijk wil uitzien. Glad haar bijvoorbeeld, hoef je nauwelijks te kammen om er goed uit te zien, maar met ongekamd kroes haar kan je moeilijk op straat gaan.
Typisch voor een gemengde Surinamer zoals ik, heb ik geen kroes haar, noch glad haar, maar iets daartussenin. Als ik mijn haar moet beschrijven, zou ik dat moeilijk kunnen. Mijn moeder die heeft wel kroes haar en mijn vader heeft glad haar.
Voor mij als manspersoon, is mijn haar eigenlijk niet erg belangrijk. Het moet er wel verzorgd uitzien, maar het hoeft niet perfect te zitten. Zodra het te lang wordt, is het tijd om naar de kapper te gaan.
Als ik kroeshaar zou hebben, zou ik het helemaal niet erg vinden. Ik zou ervoor zorgen dat het er verzorgd uitzag. Kerels met kroes haar kunnen best iets moois ermee doen. Je kunt het vlechten of zelfs een middel als s-curl of iets dergelijks ervoor zetten.
Genoeg gesproken over the heren, vervolg ik met de (Surinaamse) vrouw met kroeshaar.
Voor een vrouw lijkt het mij uitdagender dan voor een man om met kroeshaar om te gaan. Als een man zijn haar zat is, kan hij besluiten het weg te scheren. Een vrouw zal zelden hiervoor kiezen, maar dat hoeft zij ook niet te doen!
Er zijn voor vrouwen tal van mogelijkheden om mooie kapsels te maken met kroes haar.
Een vrouw kan bijvoorbeeld kiezen voor een afro, straighten, weaven of valse vlechten aanbrengen. Met professioneel advies en assistentie moet het zeker lukken iets moois van jouw haar te maken. Het laatste wat ze moet doen, vind ik, is een ‘toetje’ maken.
Een vriendin hebben met kroeshaar, zou ik helemaal niet erg vinden. Ik zou weliswaar niet ervoor kiezen dat ze vals zou zetten. Jouw kapsel ‘natural’ houden, vind ik ideaal!
Als ik een vriendin zou hebben met kroes haar en zij zou straighten, zou ik het ook niet erg vinden. Zolang het goed en netjes werd gedaan. Het beste lijkt mij weliswaar het haar bijvoorbeeld in een exclusief model te vlechten of een leuke en verzorgde afro te maken. Puur natuur.
Ik vind dat men in Suriname over het algemeen te weinig aandacht besteed aan haarverzorging. Dit is nadelig voor mensen met kroes haar, omdat hun kapsel extra onverzorgd eruit ziet in vergelijking met andere haarsoorten.
Vaak zie je bij mensen met kroes haar dat ze valse vlechten zetten en die voor een lange tijd laten. Verder zie je ook dat ze hun weave laten voor een lange tijd, totdat het slordig gaat zitten. Ook wordt er slordig of onvoorzichtig gestraight.
Ik denk dat dit alles te wijten is aan een nogal onprofessionele ‘haarverzorgingwereld’ in Suriname, wat wel jammer is. Ik vind dat het haar, vooral bij een vrouw, een sieraad moet zijn!
Anonieme Surinamer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *