fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Norman van Geerke (Norrie)

Norrie moet lachen als hij gevraagd wordt voor de Kroesede rubriek. Ik heb al jaren geen haren meer op mijn hoofd. Maar Norman wil wel graag praten over zijn nieuwste cd ‘Eygi Sani’, waarvan het eerste nummer Y’e gwe m’e tan een hit is in Suriname.
 

 


Norrie is een muzikale alleskunner. Zo was hij muzikaal leider van het Lieve Hugo project met het Metropole Orkest, de engineer van de Eurodance Act Sonic Surfers, componist en muzikant van Jörgen Raymann toen hij doorbrak als cabaretier en toetsenist bij de reggaegroep Roots Syndicate. Hij komt uit een muzikale familie en leerde zichzelf verschillende instrumenten spelen. Als zijn broer Robin (nu componist en toetsenist van Fra Fra Sound) thuis met een bandje repeteerde, ging Norman zodra de band pauze nam achter het drumstel oefenen. Hij keek het gitaarspelen af van zijn buurjongen Giovanni Herdigein. “Het ging echt heel snel, elk instrument dat ik uitprobeerde had ik binnen enkele maanden onder de knie.” Norrie’s componeerkwaliteiten worden ontdekt door Juan Navia, die enkele van zijn liedjes met de Torarica Houseband speelt. Norman is apetrots als blijkt dat zijn talent serieus genomen wordt.

{loadposition glinks}

De vernieuwingsdrift en componeerdrift loopt door Norrie’s hele carrière heen. Als hij voor Sonic Surfers Eurodance muziek componeert gebruikt hij in tegenstelling tot andere groepen geen samples, maar werkt hij met echte muziekinstrumenten. Als hij naar Suriname teruggaat om een muziekstudio op te zetten, overtuigt hij Surinaamse bedrijven ervan om een eigen geluid te ontwikkelen. Norrie: “Sommige tunes die ik al meer dan 10 jaar geleden heb gemaakt worden nog steeds gedraaid.” In Suriname krijgt hij ook de inspiratie voor het maken van een eigen cd. In de weekenden gaat hij naar een vriend in de buurt van Cola Kreek die hem inwijdt in de ritmes van de winti en kawina muziek. “We zaten dan onder een afdakje en speelden urenlang. Ik ontdekte dat de Afro-Surinaamse muziek zo rijk en gevarieerd was, veel meer dan de meeste bandjes laten horen en ik wilde nummers maken met mijn melodische en harmonische ideeën, ondersteunt door winti en kawina ritmes.”

Toch duurt het tot 2011 voor zijn eerste cd ‘Eygi sani’ (bet: Mijn eigen ding) verschijnt. Norrie is perfectionistisch. Hij componeert veel, maar schaaft heel lang aan een snummer voordat hij het goed genoeg vindt om op cd vast te leggen. In de tussentijd is Norrie ook van Suriname naar Nederland, en van Nederland naar Ierland verhuisd. Dat heeft de cd vertraagd, maar Ierland heeft hem zeer geïnspireerd. “De wijze waarop de groep Kíla Ierse elementen in zijn popmuziek verwerkt, maakt dat je over de hele wereld deze muziek kan meezingen. Dat is ook wat ik wil met ‘Eygi sani’ dat mensen die geen woord Sranan praten de neiging hebben om de liedjes mee te zingen. En de mensen die wel Sranan verstaan wil ik bijzondere verhalen vertellen. Daarom heb ik tekstschrijvers als Guus Pengel , Vincent Soekra en Andy van Geerke gevraagd om verder te denken dan liedjes die zingen of de jongen het meisje wel of niet krijgt. Y’e gwe m’e tan gaat over al die Surinamers die na een eindexamen jaar afscheid moeten nemen van hun vriendjes/vriendinnen die in het buitenland gaan studeren.” ‘Eygi sani’ is een familie project geworden. Norman leunt altijd op de steun van zijn vrouw Nathalie Emanuels, broer Andy, deed de productie en broer Robin heeft een aantal liedjes gearrangeerd.

Kroeshaar heeft genoten van de eerste track van de cd en is nieuwsgierig naar de andere liedjes. Op de site van Van Geerke Music kun je meer horen. Uiteraard hebben ze ook een facebook page: www.facebook.com/vangeerkemusicproductions.

 


{loadposition glinks}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *