fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Dansen met kroeshaar mag?

Dansen met kroeshaar
Dansen met kroeshaar
Een dansschool mag leerlingen met kroeshaar niet dwingen om het haar in een gladde knot te dragen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB), die deze week is gepubliceerd.

De titel alleen al lijkt te sugereren dat we blij mogen zijn dat kroeshaar in dit geval geaccepteerd wordt. Ook het feit dat hier de CGB ingeschakeld moest worden geeft aan dat het we nog een lange weg te gaan hebben. Hier volgt de rest van het bericht:

De moeder van een 12-jarig meisje had de zaak vorig jaar aangespannen tegen een dansschool in Den Haag. De instelling hanteert de richtlijn dat het haar van de dansers bij klassiek ballet in een knot gedragen moet worden. De leerlinge in kwestie heeft kroeshaar en draagt het meestal in vlechtjes.

Gevlochten haar

Het meisje verscheen bij de balletlessen met haar gevlochten haar opgestoken in een knot. De dansschool ontzegde haar daarom de toegang tot de lessen zolang zij haar haar niet in een gladde knot zou dragen.

Voorgeschreven richtlijnen

Volgens de leerlinge en haar moeder kost het te veel tijd om het kroeshaar zonder vlechten in een gladde knot te krijgen. Zij hadden wel aangeboden het haar te bewerken voor uitvoeringen en officiële evenementen van de balletschool. Maar dat vond de dansschool onvoldoende, omdat andere leerlingen met kroeshaar wel aan de voorgeschreven richtlijnen zouden voldoen.

 

Het is dus niet dat de moeder de richtlijnen niet respecteert en daar niet aan wil voldoen. Het haar van haar dochter moet naar achteren in een knotje dus ze doet ze dat met het natuurlijke kroese haar van haar dochter. Alleen het haar is niet glad, dus het voldoet niet. 

Ik geloof niet dat de Koninklijk Conservatorium beseft dat ze hiermee discrimineert. Kroeshaar hoort namelijk bij zwarte mensen en de boodschap kan niet anders geintreperteerd worden dan: het haar voldoet niet aan onze richtlijnen, het is niet goed genoeg.


Voorbeelden van kroeshaarkapsels die niet voldoen?

Wat als de dochter mooie lange dreadlocks had? Zou ze haar haar moeten afknippen omdat het te ik weet niet was? Is dat geen discriminatie ten opzichte van een 12 jarig meisje met mooi lang blond glad haar? Wat als ze een bos krullen had? Zou dat wel goed genoeg zijn?

Ook geloof ik niet dat de instantie beseft wat het betekent om het haar van een 12 jarig meisje te ontkroezen. Niet alleen loopt ze de kans brandwondjes op haar hoofd te krijgen, de kans dat het haar gaat breken is heel groot zeker omdat het glad gemaakte haar heel snel weer kroes wordt door zweten. Half kroes, half ontkroest haar is het breekbaarste wat er is en de vicieuze circel waar menig kroesharige vrouw mee te maken heeft kan beginnen.

Wat ben ik blij dat deze mevrouw naar de commissie is gestapt om haar gelijk te halen en niet slaafs aan de voorgeschreven regels van zo een pretentieus instituut heeft geprobeerd te voldoen, zoals de meesten van ons doen. Een van de meest gehoorde argumenten waarom vrouwen ontkroezen is namelijk dat ze denken dat kroeshaar niet acceptabel is in hun functie.

Begrijp me niet verkeerd, als moeder heb je zeker het vrije recht je eigen haar of het haar van je dochter te relaxen op 12 jarige leeftijd, maar geen enkele instantie ter wereld heeft het recht jou op te dragen het haar van jouw kind glad te maken omdat het anders niet voldoet. Het is tijd voor verandering.

Wij, zwarte vrouwen, hebben te lang geprobeerd te conformeren aan een standaard waaraan we nauwelijks kunnen voldoen. De prijs die we daarvoor moeten betalen is hoog, erg hoog. 73% van kroesharige vrouwen heeft te kampen met haarbreek en haaruitval als gevolg van ontkroezingsmiddelen. Hier praten we liever niet over want dat is veel te ingewikkeld en te pijnlijk. Maar als we willen dat er verandering komt zullen we net zoals deze mevrouw voor ons zelf op moeten komen.

Niet voor niemandal pleit ik al jaren voor de Kroeshaar Etiquette. Mensen die niet met kroeshaar geboren worden snappen het probleem vaak niet en dat kun je ze niet kwalijk nemen. Maar ook zwarte mensen snappen vaak de wortel van het probleem niet. Graag, heel graag verleen ik mijn medewerking daarom aan bedrijven en instanties die willen leren over kroeshaar wat ze kunnen verwachten en de regels die ze kunnen hanteren, want zoals elke witte moeder van een zwarte geadopteerde of een dubbelbloed dochter kan beamen; kroeshaar is anders.

Voor meer info over de Kroeshaar Etiquette Cursus; neem contact op met kroeshaar.com.
 

 

Kijk hier wordt gedanst met kroeshaar. Alvin Ailey Dance School

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *