fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Reformatorisch Dagblad

In gesprek met het Reformatorisch Dagblad over kroeshaar
In gesprek met het Reformatorisch Dagblad over kroeshaar

In gesprek met Mariska Dijkstra van het Reformatorisch Dagblad. Je hebt een boekje over kroeshaar geschreven. Ik neem aan dat je zelf ook kroeshaar hebt? Kun je je haar beschrijven, ben je altijd blij met je haar geweest enzo? Hoe draag je het momenteel?

Je hebt een boekje over kroeshaar geschreven. Ik neem aan dat je zelf ook kroeshaar hebt? Kun je je haar beschrijven, ben je altijd blij met je haar geweest enzo? Hoe draag je het momenteel?
Ja, ik ben ook gezegend met een bos kroeshaar. Ik heb fijn haar dat betekent dunne draden maar wel veel haar. Hee veel super kleine kroese krulletjes, die altijd alle kanten uit staan, nieuwsgierig de lucht in grijpen en weigeren plat te gaan liggen. Ik heb wel altijd van m’n haar gehouden, maar het is niet altijd zo geweest dat ik wist wat ik met mijn haar moest of kon. Ik dacht vroeger dat je kroeshaar glad moest maken om er iets leuks van te maken. Uit eigen ervaring weet ik nu dat het omgekeerd is. Ik kon toen ik mijn haar glad maakte weinig met mijn haar en het brak altijd. Nu kan ik allerlei kapsels maken met mijn haar en het is gezond.
Momenteel zit ik met een ongekamde bos afro achter mijn pc. Zo een afro die de “geciviliceerde” westerse wereld schrik zou aanjagen of ongehoord/ “ongeciviliceerd” genoemd kan worden, maar hier geniet ik dus gewoon van. Gister was het in een acceptabele afro, een kapsel dat de buitenwereld meer gewend is te zien en ik heb verzuimd er twists/vlechtjes in te draaien voor het slapen gaan, dus is het nu een oncontroleerbare, vrolijke gezellige bos. Het meeste draag ik twist en als ik weet dat ik het heel druk krijg draag ik cornrows omdat die zeker een maand blijven zitten. Ik heb dus redelijk vaak wat anders.

fro1.jpgHoe kom je ertoe een boekje/website te maken? Merkte je dat er vraag naar was?
Ik werd echt knetter gek van mijn eigen haar toen ik relaxte. Wat ik ook deed mijn haar bleef breken. Ik kon er niet meer tegen. Gedreven uit ellende ben ik opzoek gegaan naar alles wat ik kon vinden over kroeshaar. Helaas was er niks op de Nederlandse markt of in het Nederlands. Toen ik opgegeven moment genoeg wist en veel had gelezen dacht ik misschien kan ik wel een boekje schrijven, misschien zijn er wel meer mensen die meer willen weten over kroeshaar en zo is het gekomen. Van huis uit ben ik Informaticus dus een website bouwen ging me makkelijk af. Ik heb http://kroeshaar.com ontworpen omdat ik benieuwd was naar de repons van het boek.

Wanneer noem je haar kroeshaar? (is het de officiele benaming of is het een soort geuzennaam?)
Kroeshaar is uniek haar dat je meteen herkent door de hele kleine krulletjes. Het groeit onder een hoek ziet er daardoor dus vaak dicht begroeid uit.
Kroeshaar is voor zover ik weet de originele naam. Voor mij is kroeshaar nooit een negatief woord geweest noch een geuzennaam, uiteraard omdat ik me nooit heb geschaamd voor mijn kroeshaar en het altijd mooi heb gevonden. Omdat hier nogal discussie over is ontstaan heb ik het laatst opgevraagd bij Taaladvies On Line http://www.ntu.nl. Het ANTWOORD:

‘Kroeshaar’ is ‘dicht gekruld haar’.
Het woord ‘kroes’ in ‘kroeshaar’ betekent ‘(dicht) gekruld’. Dit ‘kroes’ is verwant met ‘kroos’ en met ‘krul’. Ook andere talen kennen woorden met ‘kr-‘ die iets gekrulds aanduiden; in het Latijn bijvoorbeeld ‘crispus’ (‘gekruld’) en ‘curvus’ (‘krom’), waar het Nederlandse ‘kruiven’ (‘krullen’) weer vandaan komt. En de grondbetekenis van ‘kruipen’ is ‘zich gebogen voortbewegen’.

Ik geloof dat het door de geschiedenis is gekomen dat we het woord kroeshaar als iets negatiefs zijn gaan beschouwen. Vanaf de zwarte mens naar de westerse wereld werd gebracht werden de kapsels aanstootgevend en opzichtig gevonden. Daardoor werd kroeshaar dus gestigmatiseerd. Je kon niet zo met “DAT” haar zo lopen, men zou je voor gek verklaren, je zou geen werk vinden etc. Op die manier hebben we geleerd ons haar lelijk en minderwaardig te vinden en daarom werd de naam kroeshaar ook negatief gezien. Volgens mij is het tijd voor herwaardering vandaar kroeshaar.com en mijn boekje Kroeshaar wat je moet weten en meer. Kroeshaar is inderdaad een appart type haar en aangezien je er anders mee moet omgaan dan glad haar vind ik het best goed dat er ook een apparte naam voor is.

Je schrijft in je boek/website alleen over afro-kapsels. Klopt het dat er ook een Europese variant van kroeshaar is en als dat zo is, heb je daar bewust geen aandacht aan geschonken?
Er zijn een heel veel soorten kroeshaar en er zijn zeker Europeanen met kroeshaar. Als ik over kroeshaar schrijf bedoel ik ook dit type haar, het maakt niet uit of je wat lichter of donkerder van kleur bent en of je haar ietsje meer of minder krult. Uit het boek van Curly girl, een kapster van Joodse komaf, heb ik begrepen dat we min of meer dezelfde “haarstruggels” hebben in deze wereld die toch wordt gedomineerd door gladharige normen. Uit dat boek heb ik bv de nopoo of tewel geen-schampoo methode. Shampoo is gewoon te uitdrogend voor kroes en krullend haar, maar we zijn het zo gewend dat mensen denken dat ze onhygienisch zijn als ze geen shampoo gebruiken.
Ik heb trouwens1 foto ontvangen van een Nederlands meisje met kroeshaar. Ze heeft ook op de site gestaan onder maties, ik heb haar nog gevraagd voor een kroesede vraaggesprek en misschien komt dat nog. Verder zijn er op het forum verschillende mensen kroes-krullend haar die meediscusieren.

Volgens je boekje/website willen veel vrouwen met kroeshaar het laten ontkroesen. Wat is daarvan de oorzaak, denk je?
Door de geschiedenis die ik net heb uitgelegd zijn we allerlei dingen gaan geloven. Dat het makkerlijker is om kroeshaar te verzorgen als het is ontkroest. Dat is dus ECHT niet waar. Maar we hanteren nog normen die niet gelden voor ons haar bv het kammen van haar. Je haar kammen heeft in principe niks te maken met verzorging. De locs van Sandy en Dolores zijn heel goed verzorgd maar er komt nooit een kam aan te pas. Het is absoluut makkelijker om een fijne kam door je haar te halen als het is ontkroest, maar dat is geen norm die gehanteerd kan worden voor kroeshaar. Er zijn dus een hoop misverstanden. Ik denk dat dat de oorzaak is, met alle gevolgen van dien.

Wat is het grootste misverstand wat kroeshaar betreft?
Dat kroeshaar hard is. Mede door de kam-norm die wordt gehanteerd. Als je geen kam door je haar kan halen is je haar hard. Nou ik kan je zeggen dat mijn haar erg zacht voelt op dit moment maar probeer er alsjeblieft geen kam door te halen. Dan is het ook hard en valt er niks mee te beginnen, nee.

Is het een trend om over te gaan om natuurlijke manieren van haarverzorging? Zo ja, waarom?
Ik hoop het. Ik zie in ieder geval een trend in natuurlijke kroese kapsels en dat vind ik al een hele voorruitgang. Misschien dat de natuurlijk haarverzoging daarmee gepaaard gaat. Het is wat mij betreft wel een hele goede ontwikkeling omdat de meeste chemicalien toch een slechte invloed hebben op haar en huid. Curly girl raadt shampoo af vanwege het ingredient sls bijvoorbeeld, dat droogt ons haar uit. Hier in Nederland zijn er verschillende meningingen over maar je kan denk ik liever natuurlijjke producten gebruiken of producten op natuurlijke basis.

Wat is in ieder geval onmisbaar om aan te schaffen wanneer je kroeshaar hebt?
Een kam met wijde tanden of de borstel als het gaat om “tools”. Als het om producten gaat denk ik pure Sheabutter en de poobar of een kruidenshampoo van Carol’s daughter. Met de poobar of een kruidenshampoo kun je het haar schoonhouden zonder de krulletjes uit te drogen en sheabutter maakt het haar super zacht en beschermt tegen de zon en/of de kou. Verder is een goede deep conditioner een must en voor mij is de beste de Tui van Carol’s daughter. Misschien werken niet alle producten even goed voor iedereen, maar ik moet de persoon nog tegen komen voor wie deze deep conditioner niet werkt. Als je gaat twisten of vlechten is de haarmelk ideaal, maar anderen vinden bv de haarhoning weer lekkerder. De rest is denk ik meer een kwestie van wat je haar lekker vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *