fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Gilo Koswal, manager bij Tha Spot Jongerenplaza over kroeshaar, kapsels en meer

Gilo Koswal manager bij Tha Spot Jongerenplaza
Gilo Koswal manager bij Tha Spot Jongerenplaza

Gilo Koswal, wat doe je zoal  in het dagelijks leven en hoe ben jij in deze organisaties terechtgekomen?

In het dagelijkse leven ben ik unit manager bij Tha Spot Jongerenplaza. Tha Spot is een werkeenheid van het Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam en gesitueerd in Amsterdam Zuidoost.

Van jongs af aan ben ik een frequente bezoeker van Kwakoe. Ik heb het festival als jongere en als volwassene meegemaakt. In 2002 heb ik het Kwakoe bestuur benaderd om vanuit het jongerenwerk meer aandacht aan de jongeren op het festival te geven. Dit heeft geresulteerd in het jongereneiland dat binnen twee jaar een sterke groei heeft doorgemaakt. En een programmering dat voornamelijk door jongeren bedacht is, waardoor er voldaan wordt aan de specifieke aandacht voor de wensen van de jongeren. 

Aan het eind van de 28ste editie van het Kwakoefestival ben ik door het bestuur benaderd als ik ook zitting wilde nemen in het nieuwe management team. Met genoegen en alle eer heb ik positief op dit verzoek gereageerd en dat heeft geresulteerd in mijn huidige positie binnen het festival als directeur programmering.

Dit jaar is het Kwakoefestival uitgebreid met een Beauty en lifestyle beurs (BLB). Wat is de aanleiding hiervoor geweest?

Een van de nieuwe doelstelling van het management is om het festival middels programmering aantrekkelijker te maken. Hiermee bedoelen wij niet alleen leuke en interessante optredens, maar ook educatieve en informatieve momenten. Met de Beauty en Lifestyle Boulevard trachten wij meer aandacht te besteden aan de specifieke verzorging van het uiterlijke en innerlijke van onze bezoekers. Het is ons streven om bij de invulling van het BLB meer nadruk te leggen op de Afro-Europese bezoekers. Overigens wilt dat niet zeggen dat er geen overige aanbieders kunnen/zullen zijn, wij erkennen hiermee dat er nog heel wat te leren valt op het gebied van de donkere huid. En d.m.v. het BLB proberen wij zo onze steentje bij te dragen aan de verbetering hiervan.

Ik zag op het programma ook een workshop “Hoe om te gaan met je eigen haar”. Er wordt dus ook aandacht aan kroeshaar besteed?

Kroeshaar is naast de huidskleur een duidelijk herkenning van een bepaalde ras. Het benadrukt dus je afkomst. Een afkomst die gekoppeld is aan bepaalde tradities, historie en bijzonderheden. Een duidelijker antwoord op je vraag is “Er was eerst kroeshaar, dan cultuur”.

Ik heb met verschillende Surinaamse mannen gesproken over kroeshaar en vaak geven ze toe dat ze vooral in hun jongere jaren neerkeken op kroeshaar of niet keken naar meisjes met kroeshaar. Hoe komt dit denk je?

Ik kan hier geen antwoord op geven. Ik deel die ervaring namelijk niet. Daarmee zeg ik ook niet dat ik bewust op zoek was naar een meisje dat kroeshaar had. Ik laat mij niet zozeer leiden door uiterlijk. Desondanks zou ik hierover meer willen weten misschien ben ik onbewust ook zo een jongen geweest.

Hoe dacht jij vroeger over kroeshaar en is je denkbeeld door de jaren heen veranderd?

Ik heb daar vroeger niet echt bij stil gestaan. Ik weet wel dat mijn twee zussen toen een mooi Afrokapsel hadden. Dat was o.a. ten tijden van de Jackson Five. Wij hadden trouwens allemaal wel een bepaalde afro.

Weet je wat relaxen is heb je het zelf ooit gehad? Of een texturizer of curly of zo? Zo ja hoe vond je het? Zo nee waarom niet?

Tja op een gegeven moment kom je op een leeftijd waarop je gaat experimenteren en je laat beïnvloeden door allerlei modeverschijnselen. Zo ben ik beland in de Curly-wereld. ( O wacht even, dat kom natuurlijk ook door Michael Jackson, en dus door een van mij zussen want die draaide de hele dag platen van de Jackson Five waardoor ik automatisch ook in die scene gerold bent, ik zal haar daar eens op wijzen, hahaha). Terugkomend op de vraag, toendertijd was het natuurlijk hip en stoer, maar al doende werd ik wijzer en ben ik nu blij met mij natural look.

Heb je ooit negatieve/positieve reacties gehad met betrekking tot je haar?

Ik kan me een voorval nog goed herinneren. Ik was volgens mij zes of zeven en liep samen met mijn oudste zus op de Dam. Op een gegeven moment stapte een ouder vrouw met kind naar me toe en vroeg of ze mijn haar mochten aaien, vervolgens gaf ze mij 5 cent. Dit is me altijd bijgebleven.

Wat vind je van de website kroeshaar.com, heb je nog suggesties of aanbevelingen?

Ik vind het een heel goed initiatief. Ik zou willen adviseren om het onderwerp te verbreden naar de totale verzorging van de donkere huid. Hiervoor zou ik samenwerking zoeken met diegene die zich op diverse deelgebieden van dit onderwerp bezig houden. Waardoor er een breder draagvlak en saamhorigheid gecreëerd wordt. Met name de gezamenlijke aanpak wil ik hierin benadrukken. Er zijn al teveel bewijzen binnen onze gemeenschap dat we steeds weer het wiel willen uitvinden of als “copy-cat” opereren, terwijl een goede onderhandeling voor samenwerking veel meer resultaten oplevert. Ik wens kroeshaar.com veel succes, wijsheid en sterkte toe. Het zijn deze positieve initiatieven die wij nodigen hebben.

Ik heb begrepen dat je nog op zoek bent naar participanten die mede invulling kunnen geven aan de BLB. Wat voor mensen zoek je en hoe kunnen ze met jou in contact treden?

Iedereen die meent informatie of een product te bezitten die goed is voor de verzorging van de, voornamelijk, Afro-Europese individu kan zich aanmelden. Dat kan onder andere door middel van een bezoek aan onze website www.Kwakoe.nl

Heb je tenslotte nog een boodschap aan de bezoekers van kwakoe en deelnemers van het carnaval?

Zij die de geschiedenis van het Kwakoe festival kennen weten hoe het begonnen is, anno 2004 kunnen wij dus trots zijn op het niveau waar we momenteel staan. De eer behoort toe aan alle voorgangers die hun steentje hebben bijgedragen aan de realisatie van de huidige status van het festival.

Voor het carnaval dat het weekend na het Kwakoe festival zal plaatsvinden verwijs ik naar de website www.southeastcarnaval.nl

Ik nodig  iedereen uit de websites te bezoeken om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen. Schroom daarbij dan ook niet om even de guestbooks te bezoeken en een bericht of advies achter te laten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *