fbpx

Enter Keyword here..

And press enter.

Amanda Sheombar; een voorbeeld vrouw

Amanda Sheombar; een voorbeeld vrouw
Amanda Sheombar; een voorbeeld vrouw

Hey Amanda. Kan je wat over jezelf vertelen? Wie is Amanda en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben 35 jaar en in het dagelijks leven ben ik moeder, echtgenote en werkzaam bij ExxonMobil als Product Quality Advisor in Rotterdam. Ik heb een zoon van bijna 3 jaar oud en de tweede kan elk moment geboren worden.

 Ik heb begrepen dat je deel uit maakt van de 11 steden tour om vrouwen te insprireren technische studies te doen. Wat houdt het in? Wat vind je ervan? Hoe gaat de tour?

Elfstedentoer Vrouw & Techniek is een initiatief van St. MilieuTec (Grace Boldewijn – eigenaar Bocari Engineering- is daar de motor achter). De bedoeling is om in 2 jaar elf evenementen te organiseren met als doel vrouwen te stimuleren voor Techniek te kiezen en om het besdrijfsleven/onderwijs/overheden ook te stimuleren vrouwen aan te trekken in technischefuncties en te BEHOUDEN in de technische functies. Op zo’n bijeenkomst zullen de 11 (vrouwelijke) rolmodellen die Grace Boldewijn heeft benaderd uit het Bedrijfsleven en uit Onderwijs en Overheidsinstellingen (vrouwen met hogere functies), hun ervaringen delen en stellingen verdedigen en vragen uit de zaal beantwoorden (in de zaal zitten mensen van Ondernemingen/Overheden/Onderwijsinstellingen). Er wordt na de discussie een brainstorm sessie gehouden met de zaal in een aantal groepen verdeeld en hier drempels en problemen belicht en oplossingen voorgedragen.

Waarom is zo een tour nodig? Denk je dat het werkt?
Zo’n tour is nodig. Zowel voor de mannen als vrouwen uit het bedrijfsleven. Verder moet ook het onderwijs zodanig worden ingericht dat er meer “vrijheid” voor jongens en meisjes is om hun technische creativiteit te ontwikkelen. Ik denk dan niet aan voortgezet onderwijs, maar aan lager ondrwijs. Dus ook al beginnen te stimuleren bij kinderen jonger dan 12 jaar.
De Techniek heeft sowieso een stoffig imago en dat moet via onderwijs worden via een andere methode worden toegelicht. Dus je hebt sowieso te kampen met vrouwen die moeizaam kiezen voor techniek vanuit het voortgezet onderwijs, als ze kiezen voor een technische studie, dan is het nog de vraag of ze kiezen te werken in de techniek en dan is de laatste drempel, hoe houd je de weinige vrouwen die in de techniek zitten in deze branch??

Werkt zo’n toer? Iedere sessie zitten er zo’n 100-150 mensen in de zaal. Nou als die mensen allemaal terug gaan met de aktiepuntjes die uit brainstormsessies voortkomen,..al is het maar een atkiepuntje in een organisatie dat wordt doorgevoerd op de 10-20 mensen is het al een hele vooruitgang. Zo zijn er een aantal multinationals die gratis diversiteitstrainingen verstrekken aan MKB. Mensen die het zich normaal niet kunnen permitteren. Multinationals hebben meestal de resources om hierin te investeren en lopen daardoor vooruit op de rest. (nog steeds niet wat het moet zijn, maar men heeft door dat diversiteit in je organisatie een pre is en doet er veel aan om die dan ook te verbeteren).

favorie2_amanda_klein3.jpgconferentie.jpg

Alle kleine beetjes helpen. Het gaat erom mensen te bereiken en bereidwillig te vinden zich in te zetten in hun organisatie. Voorts door het presenteren van rolmodellen, toon je aan dat die vrouwen er zijn om hogerop te komen in een organisatie en die het willen. Heel vaak wordt door het bedrijfsleven geroepen dat de vrouwen er niet zijn en het niet willen….

Is het waar dat Surinaamse vrouwen de grootste groep werkende vrouwen van Nederland vertegenwoordigd? Is dat verklaarbaar?
Ik heb dit niet met getallen kunnen nachecken. Wat wel zo is, is dat de mentaliteit van de nederlandse samenleving als het aankomt op vrouwen die willen werken, carriere willen maken en een gezin ernaast willen , 10-tallen jaren achterloopt op de rest van de wereld. Kinderen krijgen en carriere maken in Nederland is bij velen nog “not done”.
Wat betreft vrouwen in de top (wat techniek aangaat) staat Nederland ook onder aan de wereldranglijst samen met Pakistan!
Als je NL met de rest vergelijkt van Europa dan is kinderopvang, schooltijden etc veel slechter geregeld.
Via een aatal invalshoeken moet dit probleem dus worden aangepakt als NL

pic31591.jpgJe bent zelf moeder en verwacht een 2de kindje. Is het niet ontzettend zwaar om zo een zware technische funcite als jij te bekleden en ook nog moeder te zijn? Hoe doe je dat?
Het is zwaar en het zal zwaarder worden met een tweede. Je moet gewoon hele goede afspraken maken met je partner en een goede takenverdeling aan het thuisfront. Ook goede afspraken aan het werk. Dan is het allemaal wel te doen.

Wat kan er gedaan worden om het makkelijker te maken voor vrouwen om carrierre te maken?
SO,….. afgezien van een mentaliteitsverandering van mannen en vrouwen in NL, kinderopvang/naschoolseopvang/schooltijden beter regelen, bedrijven die zich flexibelere op moeten stellen qua parttime werken, duo banen,…
Niet zo veel….(-:)

Hoe zit het met Surinaamse vrouwen en techniek?
In NL wordt heel weinig voor techniek gekozen als universitaire studie bij zowel de mannen als de vrouwen. Dat is dus het stoffige imago van de techniek dat moet worden opgevijzeld en dat beter moet worden toegelicht, want tecniek is leuk, is fun, je moet je hersencelletjes ook laten malen en creatief kunnen zijn in het bedenken van oplossingen.

Ben jij de enige kroesede in het team van de steden tour?
Ja, er waren nog twee andere creoolse vrouwen maar die relaxen beiden.

Hoe lang heb je gerelaxed? Wanneer heb je je haar geknipt, waarom?
Ik heb gerelaxed van ongeveer 1985 t/m 2003. Tussendoor ergens in 2000 had ik even mijn haar kort en kroes. Na mijn bevalling heb ik besloten om weer een rustpauze in te lassen voor mijn haar omdat het zo uitviel. Ik heb vanaf toen een korte afro en het bavalt me zo goed dat ik heb besloten het de komende tijd zo te houden.

pic30714.jpgHoe verzorg je je haar? Wat is makkelijker te verzorgen?
Ik was het heel vaak. Ik breng iedere ochtend een moisturizer aan (van Ferm) en 1-2 keer per week gebruik de mimosa hair honey voor ik ga slapen..Mijn korte afro is ontzettend makkelijk in onderhoud. Mijn haar heeft een natuurlijk glans van zichzelf en is ontzettend sterk. Breekt niet meer.

Wat vind je van kroeshaar?
Omdat ik het kort heb, is het verschrikkelijk makkelijk in onderhoud en het staat me heel goed. (althans dat vind ik wel…(-;))
Aangezien ik minder tijd heb met de kind(eren), en ik sowieso geen held was in het verzorgen van mijn gerelaxte haar is het een hele relaxte situatie waarin ik nu verkeer met mijn natural look!

Heb je tot slot nog een boodschap voor kroesharige vrouwen en/of vrouwen die carriere willen maken?
Laat je niet afschrikken door wat de omgeving zegt of denkt. Als jij je er goed bij voelt en je familie ook, gewoon DOEN!
Creeer een situatie waarin jij in balans bent of waardoor jij in balans komt!

http://www.tecwomen.com/index.php?section=4&page=17

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *