natural hair mo hawk

Mireille's Blog

Over Kroeshaar en Meer

Mijn Braidlocs

braidlocs collage facebookDreadlocks, Locs, Rasta, Sisterlocks, Braidlocs, Dreads, Natty Dreads, allemaal benamingen voor het meest gestereotypte kapsel waar je voor kunt kiezen als kroesede.

Niet alleen niet-kroesharige mensen hebben diepgewortelde waanideeen over dreadlocks, ook het overgrote deel van Zwarte mensen gelooft nog dat Drealocks onhygienisch zijn, stinken of zijn op z'n zachts gezegd huiverig als het om dit kapsel gaat.

Hoewel er voorbeelden te over zijn, van Aldith Hunkar die met haar super dikke lange dreadlocks vroeger het NOS nieuws las, Dolores Leeuwin, TV persoonlijkheid met locs tevens de slimste van Nederland, en nu op de Surinaamse STVS, de prachtige Shery Sheraza, lijken ze te sporarisch om echt het stereotuype beeld te veranderen. Vandaar mijn Braidlocs blog.

Eerlijk gezegd was ik na meer dan 10 jaar natural en ik weet niet hoeveel kapsels, ook toe aan verandering, maar ik heb bewust gekozen voor Braidlocs, omdat dit een relatief nieuwe vorm is van micro locs. Hopelijk kunnen deze dunnere dreadlocs wel stereotypen doorbreken en de ware kennis over dreadlocks, verspreiden. Jouw hulp in de vorm van shares, vragen of commentaar is van harte welkom. 

 

Article Count:
11

In de wereld van Kroeshaar

going natural at dioAls een van de eersten met een kroeshaar website, in Nederland en Amerika, voel ik mij gezegend dat kroeshaar.com en going-natural.com worden beschouwd als sites die de online natural hair revolutie hebben ingezet.

Sindsdien echter, ik ben begonnen met kroeshaar.com in 2002, zijn niet alleen het aantal blogs, youtube channels en facebook pagina's over kroeshaar toegenomen, ook het aantal evenementen is nauwelijks bij te houden. Natural hair is booming en nog steeds groeiende!

In deze rubriek streef ik er daarom na, jou op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Niet zozeer maar soms wel de meest opzienbare gebeurtenissen en de meest besproken videos, maar de focus is vooral op daar waar het om gaat: mooi gezond florerend kroeshaar.

Mocht ik iets hebben gemist, voel je vrij om mij te mailen. Ook voor ideeën sta ik open.

Daarnaast zijn bijdragen in de vorm van mdedelinen, commentaar, foto's enzo altijd welkom. 

 

 

Article Count:
26

Zwart Perspectief

zwart perspectiefZwart perspectief; de wereld anders bekeken.

Als kroes gaan mij een ding heeft geleerd, dan is het wel dat ik bijna alles wat ik heb meegekregen, vanuit de opgelegde dominerende Westerse normen en waarden is geweest. 

Het feit dat kroeshaar kapsels tot voor kort, vaak zelfs nog steeds, per definitie als niet-representatief worden beschouwd, louter en alleen om het haartype, is super absurd, om niet te zeggen racistisch.

Toch komt het allemaal ergens vandaan. Het is niet zo lang geleden dat we tegen ons eigen belang in, dit soort regels niet alleen voor zoete koek namen, maar zelfs in hierarchie haandhaafden. 

Opgroeiend in een voormalige kolonie, Suriname, enig in z'n soort, is het niet altijd even gemakkelijk geweest om mijn brein te dekolonialiseren en mij een eigen weg te banen in een Westerse wereld, die een negatief stereotype beeld alleen maar lijkt te kunnen bevestigen. Dat stopt niet bij kroeshaar.

Een Zwart perspectief is hard nodig, maar komt nauwelijks aan bod, vandaar mijn blog. Met deze stukken hoop ik een bijdrage te leveren als het gaat om sociale issues. Bekeken, belezen, bekritiseerd door een Zwarte lens. 

Article Count:
39

Mijn Kapsels

mijn kapsels flat twist updo for natural hairMijn kapsels. Door de jaren heb ik er een hoop gehad. Grappig genoeg heb ik er zelf nooit echt bij stil gestaan totdat ik tijdens een interview werd gevraagd waar ik het zelfvertrouwen vandaan had om al die jaren gewoon mijn haar kroes te dragen, lang voordat het zo hip was als het nu.

Mijn antwoord: Mijn zelfvertrouwen, als je het zo wil noemen, kwam omdat ik snakte naar gezond haar, mijn eigen haar!

Het kon me niet schelen of mensen me zouden uitlachen of lelijk zouden vinden, ik was kapot, gebroken, dunne zielige sprieterige haartjes zat. Ik had genoeg van vlechten en weaves en een relaxers zou ik nooit van mijn lang zal ze leven meer gebuiken.

De gezondheid van mijn haar was veel belangrijker dan of mensen het mooi vonden of niet. Het oppervlakkige gehoon van mensen die zelf vaak niet eens begrijpen waar hun schaamte voor kroeshaar vandaan komt, kon ik makkelijk aan. Mijn haar gezond krijgen was me werkelijk alles waard.

Article Count:
36

Brooklyn en Zo

brooklyn blog


Behalve Wageningen, Paramaribo en Amsterdam, heb ik ook een half jaartje in Lissabon gewoond om stage te lopen. Daarnaast kwam ik voor mijn werk als IT consultant, verantwoordelijk voor Europa en Azie, ook wel eens ergens. Vooral in Tokyo heb ik een waanzinnge tijd gehad, maar ik denk dat geen stad zo speciaal is als New York.

Van de Brownstones in Brooklyn tot voorbij de Sky Scrapers in Manhatten, zijn bruisend boeiend. De gedrevenheid van bijna elk individu, geven de stad een nauwelijks te stuiten energie. Want, van de kelner tot en met de taxi schaffeur zijn hier om het te maken.

Met vriendelijke buren die gedag zeggen, graag een praatje maken en een association die jaarlijks een Block Party voor de buurt organiseert, lijkt mijn "Block" in BedStuy een schril contrast, maar is toch echt heel typisch, New York.

Een plek om je nooit te vervelen.

Article Count:
62